Kena Tindih Masa Tidur?Hantu Atau Jin!



Orang ramai anggapkan kena tindih seperti xboleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada dan nampak benda-benda pelik tu seperti hantu, makhluk hitam dan sebagainya…
kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun pernah ada pengalaman kena tindih ni time dekat kampus dulu…memang selalu la…sekarang pun kena gak tapi jarang-jarang berlaku…

Sleep paralysis atau dalam bahasa melayunya  'lumpuh waktu tidur' adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara), temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tidur (hypnopompic paralysis).

Normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement).waktu nyenyak ni, biji mata kita gerak2) stage...Otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kita kira macam switch off kejap...REM atonia (tader muscle tone)...

ok, otak kita pun ada switch off button dipanggil reticular activating system RAS, bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) yang on, kiranyar screensaver la or hibernate, so dan bila kita bangun, RAS switched on balik...kita sedar fully awake state.tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kita...maka masa tu la badan kita lumpuh seketika...before otak activate balik..mmg menakutkan tapi benar...tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full...kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ada  yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh...

Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak benda bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa macam ada benda yang sentuh/hempap kita.)

Sebab2 atau benda2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama...
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)...
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidur)...
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan dan lain-lain...
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2...
6. Ada penyakit narcolepsy...




5 comments:

amry [Reply to comment] said...

tajuk macam genre seram. tapi baca masuk feksen sains rupanya..hehe...tak pernah kena tindih lagi la.

hollowgram [Reply to comment] said...

pernah juga kena.. betul juga yg awak ceritakan tu.

Jom Tengok: iPhone 4 vs Droid X

Sabbrye Abas [Reply to comment] said...

amry tajuk kena gempak sikit...baru org tertarik nak baca entry kta..btl x?hehe

marionette.life.goes.wrong [Reply to comment] said...

d masa2 paralized la c encik jin tu snang mau tindih kita.

Anonymous [Reply to comment] said...

hi sabbryeabas.blogspot.com owner found your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your website http://mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer most cost effective services to increase website traffic at this website http://mass-backlinks.com

Post a Comment

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n: :o: :p: :q: :r: :s: :t:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...